Posted by admin On Październik - 9 - 2016 Komentowanie nie jest możliwe

Konfrontację o zdrowe odżywianie brytyjskich młodych ludzi rozpoczął Jamie Oliver, człowiek związany z kuchnią oraz kulinariami, szef kuchni, kochający proste i zdrowe posiłki. Przez wiele lat nie był w stanie odgadnąć, dlaczego młodych ludzi w szkołach brytyjskich faszerowane są śmieciowym jedzeniem pochodzącym od firm cateringowych, przygotowywanym w szkolnych kuchniach z głęboko mrożonych produktów i półproduktów, w czasie gdy okolice miast oraz miasteczek pełne są drobnych producentów żywności, którzy wytwarzają w dogodnych cenach produkty żywnościowe pełnowartościowe, bez użycia chemicznych środków i polepszaczy smaków – zobacz piekarnia wałbrzych. Batalia trwała dużo lat, ale Jamie osiągnął sukces. Uzewnętrznił, że szkolne posiłki w żadnym razie nie są wiele droższe od tych cateringowych, a ich wartość zdrowotna jest zdecydowanie pokaźniejsza. Udało się zdobyć dopłata od brytyjskiego rządu, wydaje się w związku z tym, że na razie sytuacja przebiega pomyślnie dla zdrowia brytyjskich dzieci. Wskutek tego ze zdziwieniem można odnotować fakt, że polskie szkoły, w których zespół pań kucharek przygotowywał każdego dnia dzieciom proste jednak smaczne i zdrowe posiłki, pragną odejść od tego modelu na rzecz obsługi cateringowej.

Inne wpisy:

Comments are closed.